2021-03-01 09:40:17• hírek • Bede Emőke / MTI

Hétfőtől a boltokban is feltűnhetnek az új energiacímkék

Március 1-től a környezettudatos vásárlás elősegítése érdekében megújított címkéket az üzletekben is ki kell helyezni, így még egyszerűbben lehet majd összehasonlítani az elektronikai cikkek áramfogyasztását és egyéb jellemzőit.

Hétfőtől az új energiahatékonysági címkéket a háztartási mosogatógépeknél, mosó- és mosó-szárító gépeknél, hűtőkészülékeknél (beleértve a borhűtőket is) és elektronikus kijelzőknél (köztük a televízióknál és monitoroknál) kell használni. A termékek energiacímkéin a megalapozott fogyasztói döntések érdekében a villamosenergia-fogyasztáson túl további információkat is szerepeltetni kell. Így például a mosógépek vízfogyasztását, zajkibocsátását, a ruhatöltet mennyiségét, a hűtők űrtartalmát vagy a kijelzők képernyőjének átmérőjét.


Minderre azért volt szükség, mert a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a készülékek egyre hatékonyabbá váltak, idővel már egyetlen árucikk sem tartozott az alsóbb osztályokba. Az A kategória felett követhetetlen módon jelentek meg az újabb, nehézkesen megkülönböztethető - A+, A++, A+++ - besorolások. Az egységes uniós szabályozás az egyszerűbb, áttekinthetőbb jelölési rendszer érdekében tér vissza az A-tól G-ig terjedő energiaosztályokhoz.


Az economica.net tájékoztatása szerint az energiahatékonysági címkén azonban nem csak a besorolás újul meg, hanem felkerül rá egy QR-kód is, melyet beszkennelve a vásárlók további hivatalos – nem kereskedelmi jellegű – információkhoz juthatnak az adott termékkel kapcsolatban. Az említett adatokat maguknak a gyártóknak kell feltölteniük az EU egységes adatbázisába, mely minden uniós állampolgár számára elérhetővé válik. A rendszer azonban nem csak a vásárlók tájékoztatását szolgálja majd, hanem segít a hatóságoknak is a piac felügyeletében.


Az Európai Bizottság szerint az új energiahatékonysági címkék az átláthatóbb információknak köszönhetően minden vásárlónak évi 15 eurót fognak megtakarítani, ugyanakkor 2030-ra az új típusú tájékoztatás révén az éves energiamegtakarítás elérheti a 38 TWh-t - ez kb. annyi villanyáramnak felel meg, mint amennyit Magyarország egy év alatt elhasznál.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: